Legalkalmasabb erre a célra az oldalas, amely nem szárad ki
a zsírban, de lehet tarja, akár combrészből vágott szép szeletek.
Az oldalast darabokra vágjuk, kissé besózzuk, borsozzuk, a
szelet húsokat is. Lábasba vagy mélyebb tepsibe tesszük, ráöntünk egy pohár vizet, és zsírt rakunk
rá. Tűzre vagy sütőbe tesszük, ha sütőben készítjük alufóliát teszünk a tetejére, és csendesen addig pároljuk, amíg a húsból a csontot
könnyűszerrel ki lehet húzni és a víz teljesen elpárolgott. A húsnak úszkálnia
kell a zsírban, ha nem így van, tegyünk még zsírt hozzá. A húsdarabokat
kiszedjük a zsírból, a csontokat kihúzzuk, és a húst tiszta, száraz üvegekbe
rakjuk a zsírjával együtt. Az üvegben ne maradjon levegő, és a hús ússzon a
zsírban. Az üveget hagyjuk lehűlni, aztán lezárjuk és száraz, hideg helyen
tároljuk. Amikor fogyasztani akarunk belőle, zsírjával együtt szedünk ki a
húsból, felmelegítjük, majd a zsírt langyosan visszaszűrjük az üvegbe, így
ismét leszigetelődik.
Könnyebben ki tudjuk venni az üvegből,ha fele olaj fele zsírt teszünk,ekkor az olajat felfőzzük, a zsírral összevegyítve öntjük a húsokra.
Ha kolbásszal vegyesen akarjuk készíteni, a kolbászt karikára
hajtva, tegyük serpenyőbe, vagy hosszában tepsibe, öntsünk rá ujjnyi vizet, és lefödve pároljuk, amíg a
víz apadni kezd.
A kolbászt fakanál nyelével átfordítjuk, (nem szúrunk bele,
mert akkor kiszárad) és a másik oldalát is megpároljuk, majd pirosra sütjük,
mindkét oldalán. A víznek teljesen el kell párolognia róla. A kolbászt kihűtve
feldaraboljuk és a hússal vegyesen, vagy külön edényben rakjuk a zsírba.
Így elrakva hónapokig eltarthatjuk a zsírban lesütve.
Kirándulás, váratlan vendég vagy mi legyen gyorsan a vacsora, esetén is jó
szolgálatot tesz.
Nekem is iskoláskoromban, Édesanyám mindig ilyen lesütött
húst csomagolt, akkoriban egy évharmadot voltunk távol, kétféle étel volt, mert
a húst külön ettük és a finom sült zsírt kenyérre kentük, feledhetetlen milyen
jó volt az otthoni, ha távol is voltam.
Lehet fokhagymát,fűszereket hozzá rakni? Köszönöm szépen. Szép napot.
VálaszTörlésFokhagymát a hús mellé lehet tenni, csak vigyázz, hogy ne égjen meg. Én a só, borson kívül semmi fűszert nem adok hozzá, hiszen a hús íze fog dominálni.
VálaszTörlés