2015. március 22., vasárnap
Francia saláta
Recept: Itt annyi különbséggel, hogy most a marhahúst disznóhússal helyettesítettem, és a díszítés most is ízlés szerint, lehet variálni többféleképpen.
2015. március 9., hétfő
Hús lesütve
Legalkalmasabb erre a célra az oldalas, amely nem szárad ki
a zsírban, de lehet tarja, akár combrészből vágott szép szeletek.
Az oldalast darabokra vágjuk, kissé besózzuk, borsozzuk, a
szelet húsokat is. Lábasba vagy mélyebb tepsibe tesszük, ráöntünk egy pohár vizet, és zsírt rakunk
rá. Tűzre vagy sütőbe tesszük, ha sütőben készítjük alufóliát teszünk a tetejére, és csendesen addig pároljuk, amíg a húsból a csontot
könnyűszerrel ki lehet húzni és a víz teljesen elpárolgott. A húsnak úszkálnia
kell a zsírban, ha nem így van, tegyünk még zsírt hozzá. A húsdarabokat
kiszedjük a zsírból, a csontokat kihúzzuk, és a húst tiszta, száraz üvegekbe
rakjuk a zsírjával együtt. Az üvegben ne maradjon levegő, és a hús ússzon a
zsírban. Az üveget hagyjuk lehűlni, aztán lezárjuk és száraz, hideg helyen
tároljuk. Amikor fogyasztani akarunk belőle, zsírjával együtt szedünk ki a
húsból, felmelegítjük, majd a zsírt langyosan visszaszűrjük az üvegbe, így
ismét leszigetelődik.
Könnyebben ki tudjuk venni az üvegből,ha fele olaj fele zsírt teszünk,ekkor az olajat felfőzzük, a zsírral összevegyítve öntjük a húsokra.
Ha kolbásszal vegyesen akarjuk készíteni, a kolbászt karikára
hajtva, tegyük serpenyőbe, vagy hosszában tepsibe, öntsünk rá ujjnyi vizet, és lefödve pároljuk, amíg a
víz apadni kezd.
A kolbászt fakanál nyelével átfordítjuk, (nem szúrunk bele,
mert akkor kiszárad) és a másik oldalát is megpároljuk, majd pirosra sütjük,
mindkét oldalán. A víznek teljesen el kell párolognia róla. A kolbászt kihűtve
feldaraboljuk és a hússal vegyesen, vagy külön edényben rakjuk a zsírba.
Így elrakva hónapokig eltarthatjuk a zsírban lesütve.
Kirándulás, váratlan vendég vagy mi legyen gyorsan a vacsora, esetén is jó
szolgálatot tesz.
Nekem is iskoláskoromban, Édesanyám mindig ilyen lesütött
húst csomagolt, akkoriban egy évharmadot voltunk távol, kétféle étel volt, mert
a húst külön ettük és a finom sült zsírt kenyérre kentük, feledhetetlen milyen
jó volt az otthoni, ha távol is voltam.
Sonkás-sajtos tészta
Hozzávalók:
250-300 g
füstölt főtt sonka
1 nagyobb fej hagyma
1 kisebb pirospaprika
Só, bors
Reszelt sajt a tetejére
Olaj
A tésztát sós vízben puhára főzzük, levétől leszűrjük.
Az apró kockákra felvágott hagymát kevés olajon üvegesre
pároljuk, hozzáadjuk a csíkokra megvágott paprikát, kevés ideig együtt
dinszteljük, majd hozzátesszük a kockákra megvágott sonkát, és pár percig
együtt pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk és hozzátesszük az előzőleg megfőtt, levétől
lecsepegtetett tésztát és jól összeforgatjuk.
Forrón tálaljuk, és a tetejét meghintjük reszelt sajttal és hagyjuk,
amíg szépen ráolvad a forró tésztára.