2015. január 17., szombat

Zsemle


Hozzávalók:

1 kg finomliszt
4 dkg élesztő
1 kanál cukor
Fél liter víz (lehet kicsivel több, függ a liszt milyenségétől)
5 evőkanál olaj
2 teáskanál só (15 gr)

Elkészítés:
A lisztet tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, felöntjük 1 dl langyos vízben feloldott cukorral és hagyjuk felfutni.
Amikor az élesztő felfutott a többi hozzávalóval alaposan kidagasztjuk, meleg helyen kétszeresére kelesztjük.


 A megkelt tésztát munkafelületre tesszük, nem kell lisztezni, mert nem ragad a tészta. Finoman átgyúrjuk és tíz egyenlő részre, vágjuk. Én mérlegen megmértem, hogy szép egyformák legyenek, 165 gr volt darabja egyenként.


 Enyhén kizsírozott tepsibe rakjuk egymástól távol, mert még kelni fognak és ne ragadjanak össze, vízzel lespricceljük, meghintjük szezám maggal és 200 fokra előmelegített sütőben, megsütjük.


 Fogyaszthatjuk egymagában, töltve, lehet többféleképpen tölteni, fantáziánk szabhat határt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése