Személyenként 2 szelet tarja
A konyhakészre előállított tarja szeleteket kiterítem
szorosan egymás mellé, megszórom sóval és nem túl vastagon a felületüket, bekenem
mustárral. Aztán megszórom frissen őrölt borssal és fűszerpaprikával.
Egy jénai tálba rétegezem, bőven rakok közéjük fokhagyma
gerezdeket és annyi olajat öntök rá, hogy ellepje a hússzeleteket.
Hűtőszekrénybe teszem legalább két órát, de jó ha egy éjszakán át marad a pácban, majd tepsibe rakom, közé rakom a
fokhagyma gerezdeket, ráöntöm a páclevet, lefedem alufóliával és forró 200
fokra előmelegített sütőben fél órán át sütöm, akkor leveszem a fóliát és
visszateszem, hagyom a sütőben, amíg szépen megpirulnak a szeletek.
Szalma krumplival, párolt rizzsel és savanyúsággal tálaltam.
Párolt rizs hozzávalói:
Párolt rizs hozzávalói:
1 rész rizs, 2 rész víz, kevés ételízesítő, bors, olaj.
4 személyre kb 30 dkg rizst számítunk.
A rizst megmossuk, leforrázzuk lobogó vízzel, hideg vízben átöblítjük,
és jól leszűrjük.
Egy lábosban felhevítünk 2-3 kanál olajat, beletesszük a
rizst, és kissé átsütjük, míg a rizs kifehéredik. Ekkor feltöltjük forró
vízzel, hozzátesszük az ételízesítőt, ízlés szerint sózzuk, csipetnyi borsot is
teszünk hozzá, és fedő alatt, egészen lassú tűzön pároljuk. Eleinte még
néhányszor megkeverjük, de amikor puhulni kezd, többé már nem keverjük. Így a
szemek szép épen megmaradnak. Amikor a rizs teljesen áttetszővé vált, a lángot
eloltjuk, de az edényt még 10 percig a lángfogón hagyjuk, lefödve.
Az így készített rizs nem fő szét, nem lesz ragacsos, hanem
pergős lesz.
Ha szépen akarjuk tálalni, a forró rizst, vízzel vagy
olajjal kikent kis formákba rakjuk, aztán a tálra borítjuk. Minden kis kupac
közepére petrezselyemlevélkét szúrunk, és paradicsompaprikából kis virágokat
készítünk.
A párolt rizs paprikás, mártásos húsok, tokányok, párolt
köretekkel vagy burgonyával párosítva rántott és sült húsokhoz alkalmas.
Szalmakrumpli készítése
A megmosott krumplikat meghámozom, és tetszőleges szeletekre vágom. A szeleteket pedig ugyanolyan széles csíkokra vágom.
Egy nagyobb serpenyőben, olajt vagy házi készítésű zsírt kb. 180 fokra felforrósítok, és annyi krumplit teszek bele ami kényelmesen mozgatható, párszor megkeverve szép aranysárgára sütöm.
Szitába szedem ki, hogy a fölösleges olaj lecsepegjen, közvetlen tálalás előtt sózom, hogy megtartjük formájukat és a sótól ne essenek össze.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése