2014. október 22., szerda

Gombás-szalámis pizza



Hozzávalók a tésztához:

50 dkg liszt
2,5 dl langyos víz
2 dkg élesztő
1 tojás
3 evőkanál olaj
1 kávéskanál só (5 g)
1 kávéskanál cukor

Langyos vízben feloldom a cukrot, belemorzsolom az élesztőt és hagyom felfutni.
A lisztet tálba szitálom, középen mélyedést készítek, beleteszem a felfuttatott élesztőt, és az olajon kívül a többi hozzávalóval jól kidagasztom, mikor már a kéztől elválik, hozzádolgozom az olajat, vékonyan beszitálom, lisztel, és szobahőmérsékleten duplájára kelesztem.
Amíg a tészta kel, elkészítem a tölteléket.

Hozzávalók:
1 nagyobb fej hagyma
50 dkg vargánya (hirip) gomba
1 szegedi paprika
10-15 dkg szalámi
20 dkg sajt
Pizza szósz vagy ketchup
Olaj

Az olajon üvegesre sütöm a megtisztított, apró kockákra vágott hagymát, a vékony szeletekre vágott szegedi paprikát, és a felszeletelt, gondosan megtisztított előzőleg sós vízben megfőzött gombát.
Meghintem törött borssal, nagyon kevés sót hintek rá, majd fedő alatt saját levében puhára párolom, majd zsírjára sütöm.

A tésztát kinyújtom, tepsi méretűre, megkenem pizza szósszal, vagy ketchuppal, elosztom rajta a tölteléket, megrakom vékonyra szeletelt szalámival, ráreszelem a sajtot és 180 fokos sütőben, 30 perc alatt készre sütöm


2014. október 18., szombat

Töltött paprika


Hozzávalók:

8 db közepes nagyságú, húsos, sima zöldpaprika
0,5 kg darált hús (legjobb ha fele disznó,fele marha)
15 dkg rizs
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 kanál zsír
2 kanál liszt
1 l paradicsomlé
1 sárgarépa
Só, pirospaprika, bors,,cukor, tejföl.

A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk. A darált húst összekeverjük a rizzsel, az apróra vágott vöröshagymával,fokhagymával,  ízlés szerint pirospaprikát, borsot, sót teszünk bele.
A keveréket beletöltjük a paprikákba, és fazékba rakjuk őket, töltött felükkel felfelé állítva. Feltöltjük annyi forró vízzel, amennyiben a paprikák kényelmesen elférnek.
Egy közepes nagyságú reszelt sárgarépát teszünk bele, és csendesen főzzük.
Ha a húsból maradt, néhány gombócot készítünk és a paprikák közé, rakjuk.
Amíg a paprika fő, a zsírból és lisztből világos piros paprikás rántást készítünk és felengedjük a paradicsomlével, ezt is csendesen főzzük legalább 10 percig, majd a kész paprikákhoz öntjük és ízlés szerint cukorral édesítve, még 5-10 percig együtt főzzük és tejföllel tálaljuk.




Szilva nyersen eltéve



 5 kg érett, de nem túlérett szilvát megmosunk, víztől lecsurgatjuk, kimagolunk.
1,5 kg cukrot összekeverünk 1 dkg szalicillel, 1 kanál fahéjjal és összekeverjük a szilvával.
Hideg helyen tartjuk, amíg a cukor elolvad, közben többször összekeverjük.
Üvegekbe rakjuk, minden üvegbe 1 evőkanál rumot öntünk és lekötjük.

Az így eltett szilvát használhatjuk,gombóchoz,süteményekhez,pitékhez.



2014. október 10., péntek

Üvegen sült grill csirke


 Egy szép konyhakész csirkét, belülről kissé besózunk. Hasüregébe 1 kis fej hagymát, néhány gerezd fokhagymát, két szelet paprikát teszünk.
A csirkét kívülről bőven bekenjük olajjal vagy zsírral, beszórjuk, sóval, borssal, pirospaprikával, aztán egy előre elkészített üvegre szájával lefelé fordítva az üveget, ráhúzzuk a csirkét. Tepsibe helyezzük, egy kevés olajat öntünk bele és körberakjuk hasábokra vágott burgonyával. Így egyszerre készül a köret is és a csirkéből kicsepegő zsiradék sem vész kárba, nem ég bele a tepsibe, nagyon finom ízt kap az így sült burgonya.



2014. október 2., csütörtök

Sült oldalas, sütőzacskóban sütve




Hozzávalók:

2 kg sertésoldalas
1 fej hagyma
5-6 gerezd fokhagyma
1 kaliforniai paprika
Só, bors, paprika

Elkészítése: Az oldalast felszeletelem, és a szeleteket egyenként befűszerezem, só, bors, paprika keverékével. Tálba rakom, kevés olajjal meglocsolom, és legalább egy órát hűtőben pihentetem. Megtisztítom a hagymát, fokhagymát, paprikát, szeletekre vágom.
Előkészítek egy tepsit, az oldalas szeleteket belerakom egy sütőzacskóba, közéje rakom a paprika, hagyma és fokhagyma szeleteket, a zacskót lezárom, tepsibe teszem, tetején pár lyukat szúrok, hogy a keletkezett gőz eltávozzon. Az így saját levében párolt oldalas sokkal ízletesebb, megőrzi zamatait és a vitaminok is, megmaradnak.
Előmelegített sütőben, 200 fokon sütöm 60 percig, majd kivágom a zacskót és eltávolítom, a tepsit visszateszem a sütőbe és az oldalasokat saját szaftjában, hagyom sülni, amíg szép pirosak lesznek.
Az így elkészített oldalast kimondottan krumplipürével, és uborka savanyúsággal tálalom.