50 dkg finom liszt
250 ml tej
100 ml tejföl
5 g só
2 teáskanál cukor
25 g élesztő
2 evőkanál olaj.
Az élesztőt a cukros langyos tejben felfuttatjuk.A lisztet és a többi hozzávalókat tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és jól kidagasztjuk.
Kétszeresére kelesztjük.
Töltelékhez :
1 fej hagyma,
1 szegedi paprika
20 dkg sonka
20 dkg bacon szalonna
15 dkg reszelt sajt
2 tojás
bors,petrezselyem zöld,só csak kóstolás után,ízlés szerint,ketchup.
A szalonnát apró kockákra vágjuk,serpenyőben kicsit kiolvasztjuk,hozzátesszük az apró kockákra vágott hagymát kicsit összedinszteljük,majd a kockára vágott szegedi paprikát jól összeforgatjuk,levesszük a tűzről és kihűtjük.Mikor kihűlt hozzátesszük a 2 felvert tojást,reszelt sajtot,petrezselyem zöldet és fűszerezzük.
A téglalap hosszában mindkét oldalon, egyharmad részt bevágunk, 2,5
cm-enként srégen, úgy, hogy középen egyharmad rész tészta egyben maradjon. Ezen
a középső egyharmad részen, mindkét téglalapon elosztjuk a tölteléket.
A tésztacsíkokat a végétől kezdve felváltva a töltelékre hajtjuk. A
fejrésznél a tésztákat egymásra hajtjuk és jól lenyomkodjunk, krokodil formára
alakítjuk.
Megformázzuk a farokrészt is, majd tepsibe emeljük, testét enyhén
meghajlítjuk.
A félretett tésztadarabokból megformázzuk a szemét, szegfűborsot szúrunk
bele. Két rudat sodrunk a tésztából, szemöldököt hajlítunk belőle.
A megmaradt tésztát négy részre vágjuk, abból alakítjuk ki a lábakat, derelyemetszővel
három helyen bevágjuk majd a törzshöz illesztjük.
Ollóval fogakat vágunk a szája szélén, és az egész testét megcsipkedjük,
pikkelyeket utánozva.
Felvert tojással lekenjük, hagyjuk még fél órát kelni majd 180 fokra
előmelegített sütőben szép aranybarnára megsütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése