2014. február 3., hétfő

Karfiol leves, vajas galuskával


Hozzávalók:

1 közepes fej karfiol ( 80 dkg)

15 dkg murok (sárgarépa)

10 dkg petrezselyemgyökér

5 dkg zeller

1 fej hagyma

2 gerezd fokhagyma

Só, bors, paprika

1 evőkanál zsír (én tyúkzsírt használtam, de lehet bármilyen zsiradék)


Habaráshoz:

1 evőkanál liszt

2 evőkanál tejföl


Vajas galuskához:

1 tojás

3 dkg vaj

3 evőkanál liszt


Elkészítés:

A zöldségeket megtisztítjuk, kisebb kockákra vágjuk. A hagymát, fokhagymát apróra.

A karfiolt rózsáira szedjük.

Egy lábasban a zsírt felhevítjük, beletesszük a murkot, petrezselymet és zellert, enyhén megpirítjuk, hozzátesszük a megvágott hagymát, fokhagymát és mérsékelt tűzön tovább pirítjuk, megszórjuk piros paprikával és felöntjük vízzel. Sózzuk, borsozzuk és lefödve főzzük, amíg majdnem megpuhulnak a zöldségek.

Amíg fő a leves, elkészítjük a vajas galuskát.

A lágy szoba hőmérsékletű vajjal keverjük össze a tojást, ízesítjük egy csipet sóval, majd keverjünk hozzá annyi lisztet, (kb. 3 evőkanál) hogy megkapjuk a galuska állagot.

Kávéskanállal szaggassunk a tésztából kis galuskákat, amelyeket kanalazzunk egyből a kész levesbe. Ha nem szeretnénk kanalazni nokedli szaggatóval is készíthetjük.

A habaráshoz a lisztet a tejföllel nagyon kevés vízzel kikeverjük, a levesből egy kis levet hozzámerítünk, hő kiegyenlítést végzünk és hozzáöntjük a leveshez. Kiforraljuk, megszórjuk bőven petrezselyem zölddel és tálaljuk.

Lehet készíteni rántással is, akinek bírja a gyomra, akkor egy jó evőkanál lisztből világos rántást készítünk, és a leveshez adjuk. 

Az alsó kép rántással készül

 

 




2 megjegyzés:

  1. a receptbol hianyzik a fo elem, a karfiol! Abbol mennyi kell?

    VálaszTörlés