Hozzávalók:
1.5 kg
csontos karaj
6-8 gerezd
fokhagyma
1 dl olaj
Só, bors
paprika
Elkészítés:
A húst megmossuk
és hagyjuk lecsöpögni majd jó alaposan, bedörzsöljük sóval.
A fokhagymát
fokhagymatörőn átnyomjuk, pici sóval kikeverjük, hozzákeverjük a darált borsot,
piros paprikát az olajat és a hús minden oldalát alaposan bekenjük, majd
legalább egy órát hagyjuk pihenni, hogy a fűszerek jól átjárják.
Egy jénai
tálba tesszük a húst, ráöntjük a maradék páclevet és lefedjük.
200 fokra előmelegített
sütőben sütjük bő órát, időnként meglocsolva a saját szaftjával.
Amikor a hús
megsül, belül puha, ezt onnan tudjuk, hogy beleszúrunk egy hegyes kést vagy
húsvillát, ha könnyen megy bele. Ha még nem szép piros, levesszük a tetőt és
úgy sütjük locsolgatva, mindaddig, amíg eléri a szép piros színt.
Amikor
készre sült, kivesszük a sütőből, rátesszük a tetőt és még 15 percig
pihentessük.
Felszeletelve,
spirál pityókával, párolt rizzsel tálaljuk. Friss káposzta savanyúságot
kínálunk mellé, de ízlés szerint adhatunk más savanyúságot is.
Szép egyenlő
hosszúkás pityókákat választunk, Megtisztítjuk, megmossuk és hústűvel vagy
hurkapálcikával hosszában átszúrjuk, majd spirál alakúra körbevágjuk.
Forró
olajban megsütjük, megszórjuk sóval, kihúzzuk a pálcikát és tálaljuk
Párolt rizs hozzávalói
4 személyre kb. 30 dkg rizst számítunk
1 rész rizs, 2 rész víz, kevés
ételízesítő, bors, só olaj
A rizst megmossuk, leforrázzuk lobogó vízzel, hideg
vízben átöblítjük, és leszűrjük.
Egy lábasban felhevítünk 2-3 evőkanál olajat,
beletesszük a rizst és kissé átsütjük., míg a rizs kifehéredik,
Ekkor feltöltjük forró vízzel, hozzátesszük a házilag
készült sóban eltett ételízesítőt, ízlés szerint sózzuk, csipetnyi borsot is
teszünk hozzá és fedő alatt, egészen lassú tűzön pároljuk. Eleinte néhányszor
megkeverjük, de amikor puhulni kezd, többé már nem keverjük. Így a szemek szép
épen megmaradnak. Amikor a rizs teljesen áttetszővé vált a lángot eloltjuk, de az
edényt még tíz percig a lángfogón hagyjuk. lefödve.
Az így készített rizs nem fő szét, nem lesz ragacsos,
hanem pergős lesz.
Ha szépen akarjuk tálalni, a forró rizst vízzel vagy olajjal kikent kis formákba rakjuk, aztán a tálra borítjuk. Minden kis kupac közepére petrezselyem levélkét szúrunk, és paradicsompaprikából kis virágokat készítünk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése