2021. február 28., vasárnap

Csirkemell legyező

 


Hozzávalók:

1 nagyobb csirkemell

Só, bors, paprika

Panírhoz:

Liszt, 2 tojás, zsemlemorzsa

Sütéshez: Zsír-olaj

A csirkemellet négy részre vágjuk, majd a képen látható módon felszeleteljük, de nem egészen vágjuk át. Mindkét oldalát fűszerezzük, só, bors, paprika keverékével. Lisztbe, kevés sóval felvert tojásba, végül zsemlemorzsába és nem túl forró zsiradékban (fele zsír- fele olaj) kisütjük.



Krumpli pürével, savanyúsággal tálaltam de bármilyen köret illik hozzá.

 

2021. február 17., szerda

Rántott hal, olajos pityókával, muzsdéjjal

 


Hozzávalók 4 személyre

8 szelet halfilé, só, bors

Panírhoz:

Zsemlemorzsa

4 tojás

Liszt

Olaj a kisütéshez

A halszeleteket sózzuk, borsozzuk.

Lisztbe, kevés sóval felvert tojásba majd zsemlemorzsába forgatjuk és nem túl forró olajban kisütjük.


Olajos pityóka vagy krumpli saláta

Hozzávalók:

1 és ½ kg pityóka

1 nagy fej lila hagyma

2-3 szelet savanyított gogos (paradicsompaprika)

Só, bors, pirospaprika

Olaj


A pityókát héjában megfőzzük és hűlni tesszük.

Amikor langyosra hűl, héjától megtisztítjuk és kockákra vágjuk.

A hagymát, gogost vékony szeletekre vágjuk.

A pityókát, hagymát és a gogost egy kanállal összeforgatjuk, sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk és kevés olajjal (kb. 3-4 evőkanál) szintén összekeverjük. A gogos levéből öntünk rá jól összekeverjük és tálalásig hideg helyre tesszük.

Gogos hiányában, kb. fél liter vizet egy edénybe teszünk, ízlés szerint teszünk bele ecetet, cukrot, kevés sót és alacsony tűzre tesszük, addig kavargatjuk, amíg jó langyos lesz. Ezután, azonnal a pityókás hagymára öntjük.

 Muzsdéj készítése

4-5 nagyobb gerezd fokhagymát, fokhagymatörőn átnyomunk, megsózzuk, és addig keverjük, amíg kezd összeállni péppé, amikor kezd szépen kifehéredni keverés közben belecsurgatunk 1-2 evőkanál olajat, majd 2 evőkanál tejfölt hogy krémesebb legyen.