Hozzávalók 4
személyre
8 szelet
halfilé, só, bors
Panírhoz:
Zsemlemorzsa
4 tojás
Liszt
Olaj a
kisütéshez
A
halszeleteket sózzuk, borsozzuk.
Lisztbe,
kevés sóval felvert tojásba majd zsemlemorzsába forgatjuk és nem túl forró
olajban kisütjük.
Olajos
pityóka vagy krumpli saláta
Hozzávalók:
1 és ½ kg
pityóka
1 nagy fej
lila hagyma
2-3 szelet
savanyított gogos (paradicsompaprika)
Só, bors,
pirospaprika
Olaj
A pityókát
héjában megfőzzük és hűlni tesszük.
Amikor
langyosra hűl, héjától megtisztítjuk és kockákra vágjuk.
A hagymát,
gogost vékony szeletekre vágjuk.
A pityókát,
hagymát és a gogost egy kanállal összeforgatjuk, sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk
és kevés olajjal (kb. 3-4 evőkanál) szintén összekeverjük. A gogos levéből
öntünk rá jól összekeverjük és tálalásig hideg helyre tesszük.
Gogos
hiányában, kb. fél liter vizet egy edénybe teszünk, ízlés szerint teszünk bele
ecetet, cukrot, kevés sót és alacsony tűzre tesszük, addig kavargatjuk, amíg jó
langyos lesz. Ezután, azonnal a pityókás hagymára öntjük.
Muzsdéj
készítése
4-5 nagyobb
gerezd fokhagymát, fokhagymatörőn átnyomunk, megsózzuk, és addig keverjük, amíg
kezd összeállni péppé, amikor kezd szépen kifehéredni keverés közben belecsurgatunk
1-2 evőkanál olajat, majd 2 evőkanál tejfölt hogy krémesebb legyen.