Hozzávalók:
Egy fej zsenge karalábé (40- 50 dkg)
1 sárgarépa kb. 10 dkg-os
1 petrezselyem gyökér
1 szelet zeller
1 fél paprika
1 fej hagyma
2 evőkanál liszt
1 húsleves kocka, só, őrölt bors, olaj
Galuskához: 1 tojás, liszt
A hagymát finomra megvágjuk és az olajon üvegesre pároljuk.
Hozzáadjuk a kockára megvágott sárga és fehérrépát, zellert kicsit
megdinszteljük.
Beletesszük a tetszés szerint megvágott karalábét, megszórjuk,
2 evőkanál lisztel, kicsit megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük
vízzel vagy húslével, ha nincsen, helyettesítjük egy húsleves kockával. Addig főzzük,
amíg a zöldségek megpuhulnak.
A galuskához a lisztet a tojással, pici sóval könnyedén
keverjük össze, csak annyi lisztet tegyünk a tojáshoz, hogy lágy, de nem
folyékony tészta legyen. Kiskanállal szaggatjuk a forró levesbe, de legjobb, ha
van lyukas galuskaszaggatónk. A lényeg az, hogy a galuska a levesben hamar felforrjon,
és ne lágyuljon el, kb. 5 percig főzzük, mikor a lángot kioltottuk megszórjuk
petrezselyem zölddel.
Ha valaki tejföllel szereti, a levesből kivett lével
alaposan keverje el, és így adja a leveshez de lehet külön is tálalni.
Én nem használok tejfőlet.