2015. május 22., péntek

Egyben sült csontos karaj





Körülbelül 1,5- 2 kg-os csontos karajt, sós ( 1 l vízhez 1 evőkanál só 6 dkg) fűszeres pác lében néhány órát áztattam.
Azért van előnye az így pácolt húsoknak, mert a só és a fűszerek átjárják a hús belső részeit is.

Miután kivettem a pácléből, szárazra törölöm és tepsiben vagy serpenyőben, forró zsiradékon elősütöm minden oldalról, ez azért fontos, hogy a sütés előtt a húsok kapjanak egy vékony kérget, mert a kéreg megóvja a sütés közbeni kiszáradástól, nem engedi, hogy a finom szaftok távozzanak a húsból.
Tepsibe teszem, vastagon bedörzsölöm fokhagymás péppel, megszórom borssal, lefödöm alufóliával és 200 fokra előmelegített sütőben 1 órát, sütöm, leveszem a fóliát, visszatolom a sütőbe és saját zsírjával locsolgatva, szép pirosra megsütöm.
Bármilyen krumpli köret illik hozzá, de ha hagyjuk kihűlni, szépen szeletelve akár hidegtálra is tehetjük.





2015. május 20., szerda

Tehéntúró készítése házilag



Elkészítés:

Tegyük a forralatlan tejet egy zománcozott edénybe, szobahőmérsékleten hagyjuk megaludni. 1-2 nap alatt megalszik, ha hamarabb szeretnénk megaltatni, elősegíthetjük, ha hozzákeverünk egy kis tejfölét vagy joghurtot.

Amikor jól összeállt, leszedjük róla a tejfölt, de hagyhatjuk is akkor zsírosabb lesz a túrónk, gyenge tűzön, lassan felmelegítjük (nem forraljuk fel) időnként óvatosan kanállal összeforgatjuk, hogy mindenhol érje a meleg, és hagyjuk, amíg a fehérje kicsapódik.


Ekkor öntsük egy vászon vagy gézkendővel bélelt szűrőbe és hagyjuk, amíg a savó lecsöpög, majd szorítsuk kicsit össze a kendőt, hogy eltávolítsuk az összes savót.




Egyszerűbben is készíthetünk túrót, nem kell megaltatni a tejet, csupán felmelegíteni és minden literhez 2 kanál ecetet belecsorgatni. Óvatosan belekavarunk, hogy mindenhová eljusson az ecet, majd hagyjuk állni, amíg a savó kicsapódik.
Tovább úgy járunk el, mint az előző receptnél.

Tapasztalatom alapján nekem 3 liter tejből lesz 50 dkg túró.