2014. július 31., csütörtök

Ecetes cibre leves



Ezt a levest nagyanyámtól tanultam,gyorsan elkészíthető,fél óra alatt elkészül és finom is.

Hozzávalók:

1 fej hagyma
1 kanál paprikaételízesítő vagy fűszerpaprika
1 evőkanál liszt
tejföl vagy tej
4 gerezd fokhagyma
csipet tárkony,só,bors
olaj vagy zsír
4-5 tojás

Az apróra megvágott hagymát kevés olajon megdinszteljük, hozzáteszünk egy kanál télire eltett ételízesítőt paprikából,(ha nincsen megszórjuk piros paprikával)együtt is dinszteljük egy keveset, (ha őrölt paprikát használunk, rögtön felöntjük vízzel), hozzátesszük az apróra megvágott vagy fokhagymatörőn átnyomott fokhagymát, majd felöntjük vízzel, felfőzzük, hagyjuk főni amíg elkészítjük az eresztéket. Megvágjuk a tárkonyt és hozzátesszük a leveshez, én mindig ecetben eltett tárkonyt használok, sózzuk, borsozzuk.Egy evőkanál lisztet simára elkeverünk tejföllel vagy tejjel és besűrítjük a levest.
4-5 tojást kevés sóval felverünk és palacsintasütőben kevés zsíradékon mindkét oldalán megsütjük.A tojáslepényt kis kockákra vágjuk és a levesbe tesszük.
Ecettel savanyítjuk és tálaljuk.




2014. július 30., szerda

Zöldpaszuly,(zöldfuszulyka)leves


Hozzávalók:

50 dkg zöld paszuly
2 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
1 szelet zeller
1 fej hagyma
1 zöldpaprika
1 paradicsom
2 evőkanál liszt
Só, pirospaprika, bors
Petrezselyem zöld
1 tojás, tejföl, ecet

A zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk. Az apróra vágott hagymát és a felaprított zöldségeket pár percig dinszteljük, megszórjuk pirospaprikával, hozzátesszük a zöld paszulyt, átkeverjük a zöldségekkel, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük forró vízzel, lassú tűzön puhára főzzük.
A lisztből világos paprikás rántást készítünk és besűrítjük vele a levest. 1 tojást felverünk és rácsurgatjuk a levesre. Levesszük a tűzről, kevés ecettel ízesítjük, rátesszük az apróra vágott petrezselyem zöldet és tálaljuk. Tejfölét kínálunk hozzá.



2014. július 28., hétfő

Csülökpörkölt bográcsban





Hozzávalók:

1 kisebb sertéscsülök, kb 1,5 kg
10 dkg füstölt húsos szalonna
2 nagy fej hagyma
1 db zöldpaprika
1 nagyobb paradicsom
2-3 cikk fokhagyma
Zsír a bográcsot kikenni
Só, bors, pirospaprika, csipetnyi köménymag.

Az alaposan megtisztított, megmosott sertéscsülköt bőröstől falatnyi darabokra vágjuk..
A bográcsot vékonyan kenjük ki zsírral, tegyük tűz fölé, a felkockázott szalonnát zsírjára sütjük, beletesszük a hagymát, kissé megpároljuk, hozzátesszük a zöldpaprikát, paradicsomot, fokhagymát, mindent nagyon apróra vágva. Meghintjük pirospaprikával, belekeverjük a csülökhúst, néhány percig pirítjuk, aztán megsózzuk, borsozzuk, és fedő alatt, az elfövő levet pótolva, puhára pároljuk. Aki szereti 1 dl vörösbort is, önthet hozzá, nagyon lényeges, hogy lassú tűz fölött főzzük, mert a célunk az, hogy a csülök alatt sűrű mártás maradjon.

Tálalhatjuk krumplipürével, petrezselymes krumplival, de nagyon finom friss kenyérrel, vegyes savanyúsággal.

Én a csontokat is szépen elfűrészelve, bele szoktam főzni, nagyon szeretjük leszopogatni.





2014. július 23., szerda

Rántott csirkecombok, krumpli gombával tálalva




Hozzávalók:
Csirke alsócomb, liszt, tojás, zsemlemorzsa, só, bors paprika.
Olaj a kisütéshez.

A konyhakészre előkészített csirkecombokat, só bors és paprika keverékével megszórjuk, hagyjuk állni legalább egy órát, majd a nedvességet leitatjuk róla, így a sütés során nem válik le a panír. Először lisztben, kevés sóval felvert tojásban, majd zsemlemorzsában megforgatjuk. Bő forró olajban fedő alatt kezdjük sütni, majd fordítás után a fedőt levéve sütjük tovább, addig hagyjuk sülni, amíg szép aranybarna nem lesz.
Konyhai papírtörlőn hagyjuk lecsepegni a felesleges olajat, frissen forrón tálaljuk.
Bármilyen köret, saláta illik hozzá, én most krumpli gombával tálaltam.

Krumpli gomba

A nyers héjas krumpliból, almaszeletelő segítségével kialakítjuk a gomba formát.
 Egy tálkába tegyünk kevés olajat és sót, keverjük össze, és ebben forgassuk meg a krumplikat, hagyjuk benne kicsit állni.
Sütés előtt a tetejét fűszerezhetjük borssal, pirospaprikával.
Előmelegített sütőben, 200 fokon süssük szép pirosra.