Hozzávalók:
2,5 dkg élesztő
1 tojás
3 evőkanál olaj
1 kávéskanál cukor
1 kávéskanál só
Töltelékhez:
20-20 dkg bacon szalonna és sonka
15 dkg reszelt sajt
1 nagy fő hagyma
2-3 evőkanál lecsó, nyáron paprika, paradicsom
Kevés olaj
Bors, só
A langyos vízben feloldom a cukrot, majd a szétmorzsolt
élesztővel simára keverem. Ha felfutott, összedolgozom a liszttel, tojással és
sóval, végül beledolgozom az olajat. A tésztát jól kidolgozom, amíg szép sima lesz,
olajjal lekenem a tetejét és langyos helyen duplájára, kelesztem. Ha a tészta
duplájára kelt, lisztezett deszkán jól átgyúrom, két részre vágom, az egyik
lapot kinyújtom, 30 cm
átmérőjű kerek zsírozott formába teszem, rárakom a tölteléket, szépen
eligazítom, ráreszelem a sajtot és befedem az előkészített másik lappal. Lehet
csak simán is rátenni, de egy kis kreativitást belevinni, sokkal mutatósabb.
Például a madárkákat a levágott szélekből készítettem, a gyerekek örömére.
Felvert tojással lekenem, 180 fokos sütőben szép aranysárgára sütöm.
Amíg a tészta kel elkészítem a tölteléket. A bacon szalonnát
kevés olajon kicsit kisütöm, hozzáteszem az apróra vágott hagymát, sonkát és a
lecsót, kevés borssal, ha szükség sóval ízesítem, fedő alatt saját levében
puhára párolom, ezután zsírjára sütöm. Langyosra hűtve teszem a tésztára.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése