Hozzávalók:
1 kg szép sötét, fényes héjú padlizsán
2 dl olaj
1 nagyobb fej vöröshagyma
só, bors.
A padlizsánt parázson vagy sütőben, többször megforgatva addig sütjük, amíg
körben a külső héja szinte fekete lesz és megrepedezett. Akkor azon forrón a
vízvezeték csap alatt tartva a külső héját lehúzzuk. A padlizsánt deszkára
tesszük, szárát levágjuk és a deszka egyik oldalát kitámasztva, hagyjuk a
padlizsán levét kicsorogni. Mielőtt teljesen kihűlne, fa vagy műanyag késsel
pépesre vagdaljuk.
Keverőtálba tesszük és fakanállal néhány percig kavarjuk, amíg a színe
világosodni kezd. Akkor apró adagokban, állandó keverés mellett hozzákeverjük
az olajat. Akkor lesz szép a színe, ha legalább 20-25 percig keverjük. Sóval,
borssal ízesítjük, többször is megízlelve, amíg jónak látjuk.
Végül hozzákeverjük a finomra vágott hagymát.
Amikor kész, a tetejét szépen elsimítjuk, és tálalásig hidegre tesszük.
Piros paradicsommal, kínáljuk. Tálalhatjuk úgy is, hogy kivájt paradicsomokba töltjük.
Padlizsán majonézzel
A padlizsánt a fent leírt módon készítjük elő, és magában kikeverjük. Azután
összekeverjük egy adag majonézzel, sót, borsot, citromlevet és finomra vagdalt
hagymát adunk hozzá.
Majonéz készítése:
1 kemény és 1 nyers tojás sárgája
1 csapott evőkanál mustár
2 dl étolaj
csipetnyi só
A kemény tojás sárgáját villával simára összetörjük, hozzáadjuk a nyers
tojássárgáját, mustárt és a sót, jól összekeverjük és állandóan keverve,
cseppenként adagolni kezdjük az olajat. Amikor a majonéz már keményedni kezd,
kissé nagyobb adagokban adhatjuk hozzá az olajat.
A jól sikerült majonéz vastag, selymes felületű.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése