2014. február 16., vasárnap

Csülkös bableves, rántásosan



Hozzávalók:

1 kisebb füstölt csülök (vagy bármilyen füstölt hús)
50 dkg száraz nagy szemű tarkabab.
3 sárgarépa
2 petrezselyem
1 kisebb karalábé
1 szelet zeller
1 nagy fej hagyma
1 kanál zsír
2 kanál liszt
2 babérlevél, só, pirospaprika
tejföl, ecet

1 tojás

A csülköt és a babot előző este külön- külön megmossuk és beáztatjuk.

Másnap a babot fazékba vagy kuktába puhára főzzük.


A zöldségeket apró kockára vágva a zsíron enyhén megdinszteljük, felöntjük forró vízzel hozzátesszük a babérlevelet és lassú tűzön főzzük A csülköt külön fokhagymás, babérleveles, szemes borssal ízesített vízben megfőzzük, amikor megfőtt, hogy a hús a csontról elválik, kivesszük, és falatnyi darabokra vágjuk, majd a zöldséges leveshez adjuk. Hozzátesszük a megfőtt babot, és felöntjük a csülök levével. Ízesítjük őrölt borssal, ha szükség sózzuk, mert lehet a csülöktől elég sós lesz.
A lisztből világos paprikást rántást készítünk, és berántjuk a levest. Egy egész tojást felverünk és rácsurgatjuk a fövő levesre. Zöldpetrezselymet hintünk a tetejére.

 Ecettel savanyítjuk, tejfölt kínálunk hozzá.

Egy fej megtisztított vöröshagymát vékonyan felszeletelünk, és kissé megsózva külön tányérkán kínáljuk a leveshez.


1 megjegyzés: