Hozzávalók:
1 kg húsos sertéscsont (oldalbordavégek)
50 dkg darált sertéshús
3-4 szál kisebb murok (sárgarépa)
1 fej hagyma
2 szál petrezselyemgyökér
2 evőkanál. olaj
2 evőkanál liszt
2-3 gerezd fokhagyma
só, bors, pirospaprika ízlés szerint
1-1,5 l savanyú káposztalé
2-3 evőkanál rizs
Elkészítés:
A csontokat bő hideg vízben, kevés sóval főni tesszük, miután felforrt
lehabozzuk, hozzáadjuk, az egyenlő darabokra vágott zöldségeket és a hagymát.
Addig főzzük, amíg minden megpuhul.
Disznóvágáskor az elkészített kolbászhúsból veszünk ki gombócnak. Ha más
alkalommal készítjük, a húst ledaráljuk.
A darált húst sóval, borssal, pirospaprikával, zúzott fokhagymával
ízesítjük, olajos kézzel kis gombócokat formálunk, és a levesbe tesszük. Hozzáadjuk
a rizst is, és készre főzzük. A lisztből világos, paprikás rántást készítünk és
berántjuk a levest. Hozzáadjuk az előmelegített káposztalét, és még egyszer
felfőzzük a levest.
Disznóagyat főzünk meg külön káposztalében és a leveshez adjuk, nem fontos
beletenni, nem mindenki szereti ez esetben külön tálaljuk.


A legfinomabb leves telen, disznovagas utan foleg!
VálaszTörlésMi disznóvágáskor, már este a torra főzzük, a friss húsokból a legfinomabb, de én szoktam lefagyasztani a húsokból, hogy későbbre is legyen, mi nagyon szeretjük.
Törlésa kedvenc levesem imadom
TörlésA két kanál olaj helyett a székely ember két kanál disznózsírt használ!!!
VálaszTörlésIgen a székely ember de itt az asszony főzte! :D (vicc)
TörlésAhány ház annyi szokás, nyugodtan lehet használni disznózsírt is, szerintem a húsokból és a gombócból annyi kiolvad, hogy az épp elég én csak a rántáshoz teszem az olajat, amibe a fűszerpaprikát elkeverem.
+ reszelt torma
VálaszTörlésÈn is azt hiànyoltam belőle...a reszelt tormàt!
TörlésMi nem szoktunk reszelt tormát tenni, lehet úgyis finom, egyszer kipróbálom :)
TörlésA koverebb huscafatokat is belerakjuk.A kolbaszhusbol csinaljuk a gombocokat,rantast nem csinalunk, hanem rizs helyett kicsi meretu galuskat szaggatunk bele.Megcsinalom a Rozirecept szerin is .Biztos finom.Jo etvagyat.
VálaszTörlésRizs!
TörlésMi a kolbászhúshoz rakjuk. Disznóvágáskor mi is a kolbászhúsból csináljuk a gombócokat, van mikor marad meg főtt rizs a véreshúrkától, akkor azt rakjuk bele, galuskával még nem készítettem de finom lehet azzal is. Van mikor a hús helyett szárított vargányával készítem, akkor én is galuskát teszek.
VálaszTörlés🥰
VálaszTörlésJó recept, de azért a tormát és csombort nem kellett volna kihagyni
VálaszTörlésKedves Árpi! A csombor benne van a káposztalében, viszont tormát mi nem szoktunk tenni, majd egyszer kipróbálom én is, lehet úgyis finom, mi így szoktuk meg.
TörlésCsak kérdem,a darált hús tojás nélkül nem fog szétfőni?
VálaszTörlésMég nem főtt szét sosem:)
Törlés