2014. február 13., csütörtök

Káposztalé leves székelyesen


Hozzávalók:

1 kg húsos sertéscsont (oldalbordavégek)
50 dkg darált sertéshús
3-4 szál kisebb murok (sárgarépa)
1 fej hagyma
2 szál petrezselyemgyökér
2 evőkanál. olaj
2 evőkanál liszt
2-3 gerezd fokhagyma
só, bors, pirospaprika ízlés szerint
1-1,5 l savanyú káposztalé
2-3 evőkanál rizs

Elkészítés:


A csontokat bő hideg vízben, kevés sóval főni tesszük, miután felforrt lehabozzuk, hozzáadjuk, az egyenlő darabokra vágott zöldségeket és a hagymát. Addig főzzük, amíg minden megpuhul.

Disznóvágáskor az elkészített kolbászhúsból veszünk ki gombócnak. Ha más alkalommal készítjük, a húst ledaráljuk.

A darált húst sóval, borssal, pirospaprikával, zúzott fokhagymával ízesítjük, olajos kézzel kis gombócokat formálunk, és a levesbe tesszük. Hozzáadjuk a rizst is, és készre főzzük. A lisztből világos, paprikás rántást készítünk és berántjuk a levest. Hozzáadjuk az előmelegített káposztalét, és még egyszer felfőzzük a levest.
Disznóagyat főzünk meg külön káposztalében és a leveshez adjuk, nem fontos beletenni, nem mindenki szereti ez esetben külön tálaljuk.





16 megjegyzés:

  1. A legfinomabb leves telen, disznovagas utan foleg!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi disznóvágáskor, már este a torra főzzük, a friss húsokból a legfinomabb, de én szoktam lefagyasztani a húsokból, hogy későbbre is legyen, mi nagyon szeretjük.

      Törlés
  2. A két kanál olaj helyett a székely ember két kanál disznózsírt használ!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen a székely ember de itt az asszony főzte! :D (vicc)

      Ahány ház annyi szokás, nyugodtan lehet használni disznózsírt is, szerintem a húsokból és a gombócból annyi kiolvad, hogy az épp elég én csak a rántáshoz teszem az olajat, amibe a fűszerpaprikát elkeverem.

      Törlés
  3. Válaszok
    1. Èn is azt hiànyoltam belőle...a reszelt tormàt!

      Törlés
    2. Mi nem szoktunk reszelt tormát tenni, lehet úgyis finom, egyszer kipróbálom :)

      Törlés
  4. Keresztes Elemer-Laszlo2021. február 27. 5:12

    A koverebb huscafatokat is belerakjuk.A kolbaszhusbol csinaljuk a gombocokat,rantast nem csinalunk, hanem rizs helyett kicsi meretu galuskat szaggatunk bele.Megcsinalom a Rozirecept szerin is .Biztos finom.Jo etvagyat.

    VálaszTörlés
  5. Mi a kolbászhúshoz rakjuk. Disznóvágáskor mi is a kolbászhúsból csináljuk a gombócokat, van mikor marad meg főtt rizs a véreshúrkától, akkor azt rakjuk bele, galuskával még nem készítettem de finom lehet azzal is. Van mikor a hús helyett szárított vargányával készítem, akkor én is galuskát teszek.

    VálaszTörlés
  6. Jó recept, de azért a tormát és csombort nem kellett volna kihagyni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Árpi! A csombor benne van a káposztalében, viszont tormát mi nem szoktunk tenni, majd egyszer kipróbálom én is, lehet úgyis finom, mi így szoktuk meg.

      Törlés
  7. Csak kérdem,a darált hús tojás nélkül nem fog szétfőni?

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...