Hozzávalók:
1 kg karajcsont
vagy orja csont
3-4 közepes
murok (sárgarépa)
2-3 közepes
petrezselyemgyökér
1 fej hagyma
4 gerezd
fokhagyma
1 kis darab
zeller
1 kisebb
karalábé
2
káposztalevél
1 paprika
1
mokkáskanál egész bors, só
A csontot
jól megmossuk, egy fazékba rakjuk, ráöntünk 3 l hideg vizet.
Fölforraljuk,
a keletkező habot szűrőkanállal leszedjük.
A
zöldségeket megtisztítjuk, és a húshoz adjuk. Hozzáadjuk a borsot és egy
evőkanál sót.
Kis lángon,
ügyelve, hogy csak gyöngyözve forrjon, addig főzzük, amíg a csontról leválik a
hús. Ekkor, ha szükség még sózzuk és hagyjuk leülepedni legalább tíz percet.
Óvatosan
kiszedjük a húst és a zöldségeket, hogy ne zavarodjon össze a leve. A
zöldségeket a leves mellé tálaljuk.
Én most házilag készített csigatésztával vagyis bordáslaskával tálaltam, de lehet más tésztával vagy daragaluskával is.
A húst a csontról leszedve, levesbe is lehet tenni, de külön puha kenyérrel, ecetes torma kíséretében is tálalhatjuk, akár köretet is készíthetünk hozzá.