2021. szeptember 2., csütörtök

Ecetes torma házilag

 


Hozzávalók:

25 dkg torma – 2 közepes

1 dl víz

3-4 evőkanál ecet

2 kávéskanál só

2 evőkanál cukor

Pár csepp citromlé- megtartja a szép fehér színét

 

A tormát jó alaposan megmossuk, és megtisztítjuk.

Elkészítjük a levet, amibe majd a reszelt-darált tormát tesszük.

A léhez egy tálkában a vizet, sót cukrot, pár csepp citromlevet elkeverünk.

A tormát én húsdarálón ledarálom, és nyomban az előkészített lébe teszem.

Lehet reszelni is, de darálva könnyebb és mindenképp ajánlatos szabad levegőn, mert a torma csípőssége beindítja a könnycsatornáinkat.

Letakarva hagyjuk legalább fél órát, majd botmixerrel sima pépesre turmixoljuk.

Ízlés szerint lehet még ízesítni ki, hogy szereti.

Előkészített, fertőtlenített üvegekbe rakjuk, szorosan lezárjuk és hűtőbe tároljuk.

Ebből az adagból a képen látható két kis üveggel lett.

Az így elkészített torma nem csípős, kellemes jó ízvilágot kölcsönöz az ételeknek.


Jó tudni:

A torma a legjobb baktérium és vírusölő gyógynövény.

A reszelt tormát vese és húgyúti fertőzések, valamint a felső légutak hurutja esetén a torma és méz keveréke kiváló gyógyír lehet.

A népi gyógyászatban a frissen reszelt tormát pakolásként is hatásosan alkalmazzák.

A torma csípős illóolajának belélegzése tisztítja a légutakat, én is előszeretettel használom sajnos elég gyakori arcüreggyulladásra.




2021. szeptember 1., szerda

Tárkony eltevése télire

 



A tárkony egy aromás évelő gyógy- és fűszernövény. Az Erdélyi konyha nélkülözhetetlen fűszere, leveleit fogyasztjuk. Friss zöld állapotában, vagy sóban és ecetben eltéve illetve szárítva is felhasználható.

Saláták, levesek, főtt húsok mellé szószként, gomba savanyúságok eltevésénél, valamint ecetek ízesítésére is használják.

Gyógyászati célra gyomorbántalmak enyhítésére, vérnyomás csökkentő, étvágyjavító, epehajtó, enyhe nyugtató.

Eltevése télire

A tárkonyt ollóval levágjuk, szétterítve kosárba rakjuk, folyó vízzel átmossuk, a víztől megszárítjuk, majd a leveleket leszedjük.



Egy tálba rakunk egy réteg tárkonyt, megszórjuk Parajdi durva sóval, újra tárkony és, ezt addig folytatjuk, amíg a tárkonyból tart. Letakarva hagyjuk estétől reggelig a sóban, ekkorra a levelek összeroskadnak. Reggel átforgatjuk, és előre előkészített üvegekbe nyomkodjuk, és annyi ecettel töltjük fel, hogy bőven ellepje.  Celofánnal lekötjük, arra tesszük a tetőket, mert az ecettől megfeketedik a tető.