A bordás laska kézzel készített mutatós levesbetét.
Mérete főzéskor kétszeresére nő, állománya rugalmas, nem
lágyul el és nem fő szét.
A bordáslaskával készült leves, például tyúkhúsleves, régebb az ünnepi
alkalmak híres étele volt, a lakodalmak elengedhetetlen része.
Ma már ritkább számban készítik, főleg a fiatalok körében ismeretlen, hogyan készül, ezért is szeretném közzétenni, hogy ne merüljön
teljesen feledésbe.
Nagyanyámék idejében, nyújtófával nyújtották ki a tésztát,
derelyevágóval 1x1 cm-es négyzetekre vágták, majd a szövőszék bordáján orsó
hegyével egyenként felsodorták.
Az asszonyok a készítés közben tréfálkoztak, énekeltek, mert
tudni kell, hogy időigényes munka.
Ma már egyszerűbb a készítése, mert a meggyúrt tésztát
laskanyújtó gépen átengedjük, nem kell nyújtófázni.
A tészta hozzávalói: 1 tojáshoz 10 dkg lisztet számítunk, függ
a tojás méretétől.
Egyszerre ne gyúrjuk több tojásból, mert időigényes a
készítése. Én öt tojás, fél kg liszt, csipet sóból készítem, ha nagyon
keménynek tűnik a tészta, adok hozzá még egy tojást, semmiképpen nem teszek
hozzá vizet.
A tojásokat felverem a sóval, majd adom hozzá a lisztet, jól
meggyúrom, szép sima kell, legyen a tészta. Nylon tasakba teszem, mindig egy
keveset veszek ki a tésztából, a laskanyújtón átengedem, mindenik fokozaton,
végül a legvékonyabban, éles késsel 1 cm-es csíkokra vágom, letakarom, hogy ne
száradjon ki. Mindig egy csíkot veszek, hurkapálcika végére tekerem épp csak
egymásra érjen, elszakítom a tésztát és rányomom a bordára, szép csíkos lesz.
Hagyom kiszáradni és dobozolom.
Készítettem egy videót, hogyan készítem,így könnyebb
megérteni.