2016. január 19., kedd

Fokhagymás sertéssült, leveles krumplival


A megmosott sertéscombot felszeleteljük, személyenként 2 szeletet számítunk.
A hússzeleteket sózzuk, borsozzuk, legalább egy órára hűtőbe tesszük.
Forró zsiradékon átsütjük a húsok mindkét oldalát.
Fokhagymát tisztítunk, apróra megvágjuk, kevés sóval meghintjük, és jó pépesre kikeverjük.
Megkenjük a hússzeleteket, lefedjük, ha nem enged elég levet a hús, kevés bort vagy vizet öntünk alá. Lefedve addig pároljuk, amíg megpuhul, ezután fedő nélkül picit megpirítjuk.

Leveles krumpli körettel, savanyúsággal tálaltam.

Leveles krumpli (pityóka)


Ehhez az ételhez válasszunk, közepes méretű krumplikat, személyenként 2-3 krumpli.
Miután megmostuk, meghámozzuk, és vékony szeletekre vágjuk. Én káposzta gyaluval  vágtam meg.

Egy tálba rakjuk, megszórjuk só, bors, paprika keverékével és meglocsoljuk olvasztott vajjal, jól összeforgatjuk. Egy muffin formát kivajazunk, szépen egymásra belerakjuk a krumpli szeleteket és 200 fokra előmelegített sütőben szép pirosra, megsütjük. Megszórjuk petrezselyem zölddel. Tálalhatjuk köretként húsok mellé, de magában is finom, salátákkal, joghurttal stb. 




Készítettem reszelt sajttal, is, amikor a szeletelt krumplit fűszereztem, meglocsoltam az olvasztott vajjal, sajtot reszeltem rá és összeráztam, 200 fokra előmelegített sütőben megsütöttem. Nagyon finom lett.



2016. január 3., vasárnap

Kiterített grill csirke


Mivel ez a házilag nevelt csirke nagyobbacska volt, mint 1,5-2 kg, amekkorát szoktam grillezni, ezért döntöttem úgy, hogy szétnyitom. Nem volt rossz ötlet, mert a pácolás is könnyebben ment és a sütés is, mint ahogyan a képen is látni, mindenhol finom ropogósra sült.
Tehát a sütésre szánt csirkét, tisztítás és alapos mosás után, vágódeszkára tettem, mellhúsát a csontig hosszában felvágom, a húst szétnyitom és egy éles késsel vagy akár ollóval, kettévágom a csontot.
A szétvágott csirkét a belsejével lefelé a vágódeszkára rakom, és tenyérrel, erőteljes mozdulattal rányomok mindenhol, hogy minél jobban ki legyen lapítva.


Ezután só, bors, piros fűszerpaprikát és pépesített fokhagymát olajban, elkeverek és mindenhol, kívül belül jól bedörzsölöm a csirkét. Zsírral kikent tepsibe fektetem, és 200 fokra előmelegített sütőben, sütöm 40 percig, aztán 10 percenként saját levével/zsírjával locsolgatom, és addig sütöm amíg a bőre szép piros ropogós, a húsa finom puha lesz.
Bármilyen krumpli körettel, salátával tálalhatjuk, de friss házi kenyérrel, savanyúsággal is nagyon finom.