Mivel ez a házilag nevelt csirke nagyobbacska volt, mint
1,5-2 kg, amekkorát szoktam grillezni, ezért döntöttem úgy, hogy szétnyitom. Nem volt rossz ötlet, mert a pácolás is könnyebben ment és a sütés is, mint ahogyan a képen is látni, mindenhol finom ropogósra sült.
Tehát a sütésre szánt csirkét, tisztítás és alapos mosás után, vágódeszkára tettem, mellhúsát a csontig hosszában felvágom, a húst szétnyitom és egy éles késsel vagy akár ollóval, kettévágom a csontot.
A szétvágott csirkét a belsejével lefelé a vágódeszkára rakom, és tenyérrel, erőteljes mozdulattal rányomok mindenhol, hogy minél jobban ki legyen lapítva.
Ezután só, bors, piros fűszerpaprikát és pépesített fokhagymát olajban, elkeverek és mindenhol, kívül belül jól bedörzsölöm a csirkét. Zsírral kikent tepsibe fektetem, és 200 fokra előmelegített sütőben, sütöm 40 percig, aztán 10 percenként saját levével/zsírjával locsolgatom, és addig sütöm amíg a bőre szép piros ropogós, a húsa finom puha lesz.
Bármilyen krumpli körettel, salátával tálalhatjuk, de friss házi kenyérrel, savanyúsággal is nagyon finom.